Toate informatiile de care aveti nevoie pentru a afla ce este termografia medicala, cum se obtin imaginile termografice si ce pregatiri trebuie sa faca pacientul inaintea unei sedinte de termografie.
Termografia medicala

TERMOGRAFIA este o metoda de investigatie imagistica neinvaziva, fara efecte secundare si fara contraindicatii pentru pacient. Spre deosebire de alte metode de investigatie imagistica, termografia medicala este complet lipsita de riscuri pentru pacient si pentru medicul termografist.

Cum functioneaza termograful medical?

Aparatul folosit in aceste investigatii are o functionare oarecum asemanatoare unui aparat de fotografiat clasic, cu deosebirea ca imaginile captate de acesta se afla in spectrul de radiatie luminoasa infrarosie. Radiatia infrarosie exista in mod natural insa nu este vizibila ochiului uman, in cazul pacientilor investigati ea fiind emisa chiar de catre caldura corpului pacientului.

Fiind deosebit de sensibil la diferentele de temperatura ale diverselor parti ale corpului, termograful acest aparat poate sa puna in evidenta zone cu temperatura usor modificata, temperatura care din punct de vedere medical poate sa fie rezultatul unui proces inflamator sau de alta natura.

Pe baza informatiilor pe care le furnizeaza termograful, medicul care efectueaza investigatia imagistica poate sa puna un diagnostic cu o acuratete comparabila cu cea furnizata si de celelalte aparate de imagistica medicala folosite in prezent, insa la un cost mult mai redus decat acestea.

Termografia ca metoda de diagnostic medical

In cadrul centrului nostru medical folosim termografia pentru diagnosticul si tratamentul bolilor de natura osteoarticulara, neurologica si circulatorie pentru care am pefectionat metode naturiste de tratament deosebit de eficiente.

Cu ajutorul termografului medical se pot diagnostica peste 150 de boli, cele mai frecvente utilizari fiind pentru bolile osteoarticulare (coxartroza  gonartroza, hernie de disc, spondiloze, afectiuni ale coloanei vertebrale), boli ale tiroidei (hipertiroidismul, hipotiroidismul, cancer de tiroida), tumori canceroase in diverse stadii de evolutie (cancer de san, tiroida, etc), alte boli inflamatorii.

In cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE cu ajutorul TERMOGRAFIEI stabilim diagnostice, verificam precizia altor metode de diagnostic si urmarim eficacitatea tratamentelor aplicate.

Recomandari pentru pacientii programati la scanarea termografica

Inaintea unei sedinte de scanare termografica pacientii trebuie sa respecte cateva cerinte minime, pentru a nu vicia rezultatul investigatiei:

  • Cu o seara inainte se poate face baie sau dus, dar nu si in dimineata in care are loc scanarea (deoarece prin aceasta se modifica temperatura organismului si vom avea un rezultat eronat)
  • Cu 24 de ore inainte de scanare nu se va aplica pe corp nici un fel de unguent, crema sau lotiune
  • Cu 24 de ore inainte nu se consuma alcool, cafea si nu se fumeaza
  • Cu 24 de ore inainte de scanare nu se face masaj
  • Este indicat sa nu mancati cu 6 ore inainte de efectuarea termografiei
  • Daca faceti tratament pentru HTA (hipertensiune arteriala) sau orice alta afectiune, nu-l intrerupeti!
  • Daca este vorba de scanarea sanului, este indicat ca doamnele sau domnisoarele sa fie intre ziua 10 si 15 a ciclului menstrual, numarate de la prima zi a ciclului
  • Din momentul in care ati ajuns in centrul medical, trebuie asteptat cca. 30 minute pentru acomodarea corpului la temperatura din interior
  • In sala de asteptare se recomanda sa nu stati cu spatele lipit de scaun sau perete, deoarece si in aceasta situatie se poate modifica temperatura corpului si se poate obtine un rezultat eronat
  • Se recomanda ca orice bijuterie sa fie lasata acasa

Desfasurarea unei sedinte de scanare termografica

In momentul in care ajungeti la cabinet, o sa fiti invitati sa luati loc si sa asteptati cca. 30 minute, timp necesar pentru acomodarea la temperatura cu care lucreaza termograful.

Scanarea termografica presupune captarea unor imagini de la distanta, fara ca pacientul sa fie atins cu nici un obiect in timpul preluarii imaginilor. Se face mai intai o scanare generala, urmarindu-se depistarea tuturor afectiunilor posibile. Din anumita zone evidentiate de termograf se  preiau imagini care vor fi mai apoi analizate. Dupa toate acestea, se face interpretarea tuturor termogramelor obtinute in timpul scanarii si se trage o concluzie, stabilindu-se diagnosticul final.

In centrul nostru medical primiti pe loc rezultatul scanarii termografice. Rezultatul precizeaza afectiunile depistate, recomandarile de tratament. De la caz la caz, acesta poate fi un tratament pe care sa-l urmati acasa (daca boala dumneavoastra poate fi tratata acasa), dar exista si afectiuni care nu se pot trata acasa si este necesar un tratament de recuperare medicala executat in clinica medicala. Pot exista si situatii in care o afectiune diagnosticata prin termografie necesita interventie chirurgicala, caz in care veti fi indrumati catre clinicile si medicii care va pot ajuta in acest sens.