Ecografia / ultrasonografia

Ultrasonografia este o metoda imagistica de investigatie, care foloseste ultrasunetele drept vector de formare a imaginii.

Ecograf-laptopUltrasonografia generala, cunoscuta si sub numele de sonografie sau ecografie este o metoda de investigatie imagistica foarte valoroasa cu ajutorul careia se obtin date extrem de importante in ceea ce priveste diagnosticul si efectele tratamentelor aplicate. Se numeste ultrasonografie deoarece foloseste in examinare sunetele de frecventa inalta (ultrasunetele).

In cadrul centrului nostru medical folosim foarte mult ultrasonografia in combinatie cu termografia, deoarece aceste 2 metode de investigatie se completeaza foarte bine una pe cealalta. Daca una este mai mult o investigatie structurala (ultrasonografia), cea de-a doua (termografia) aduce foarte multe informatii legate de functia unui organ, a unui tesut sau aparat (vezi detalii despre termografie)

Este extrem de util sa dispui de informatii atat despre structura cat si despre functia unei entitati (tesut, organ, etc), deoarece in acest fel se pot trage concluzii mult mai pertinente. Acest lucru este foarte valoros in stabilirea diagnosticului, in prescrierea tratamentului de recuperare medicala necesar fiecarei afectiuni si este de asemenea deosebit de util in urmarirea efectelor tratamentelor aplicate.

Ce sunt ultrasunetele?

Ultrasunetele sunt unde sonore cu o frecventa mai mare decat aceea pe care este capabila urechea umana s-o auda. Aceste unde sonore au peste 20000 cicli / secunda (hertz). Viteza cu care se propaga aceste unde depinde de structura pe care o traverseaza, de densitatea ei, deci de proprietatile fizice ale mediului prin care trec undele respective. O parte din aceste ultrasunete emise se reflecta si se intorc la transductor (acea parte a aparatului ecografic care le-a emis si pe care il manevreaza medicul ecografist), alte unde sonore trec mai departe prin structurile pe care le parcurg, in functie de densitatea acestor structuri.

Transductorul este componenta principala a fiecarui aparat de ultrasonografie. El asigura transformarea energiei electrice in energia mecanica (sub forma undelor sonore) si vice-versa, transforma undele sonore receptionate (ecoul) in impulsuri electrice.

ECOGRAFIA este o metoda de investigatie multiplanara, cu ajutorul ei putandu-se obtine o multitudine de sectiuni, sub unghiuri diferite. Spre deosebire de ultrasonografie, CT ( tomografia computerizata ), poate realiza numai sectiuni transversale, este mult mai scumpa si foarte iradianta. Ultrasonografia, sonografia sau ecografia nu este nociva.

Imagine ecografica
imagine de la o investigatie ecografica

Un program complex de calculator transforma numarul informatiile culese in imagini inteligibile, care pot fi intelese si interpretate de catre medicul ecografist. Ultrasonografia poate fi practicata in conditii de clinica, policlinica sau cabinet privat.  

Ecografia este considerata o metoda imagistica neinvaziva deoarece nu iradiaza, nu afecteaza cu nimic starea de sanatate a celui examinat si nici a medicului examinator, de aceea poate fi aplicata la orice categorie de pacienti, inclusiv la gravide in urmarirea sarcinii, sau a unor patologii, precum si in urmarirea efectelor tratamentelor de recuperare medicala efectuate, alaturi de termografie.

Un alt avantaj al ecografiei este reprezentat de cost. Ecografia este relativ ieftina, usor de efectuat si nu necesita un personal medical numeros in comparatie cu celelalte metode imagistice.

Cum decurge scanarea ecografica?

Si in cazul acestui tip de investigatie imagistica  este nevoie de o buna pregatire a pacientului, pentru a se putea obtine informatii corecte si neviciate. Pregatirea pacientului pentru scanarea scografica difera in functie de segmentul sau aparatul ce urmeaza a fi explorat si de obicei pacientului ii sunt prezentate toate aceste informatii in momentul in care se face programarea la consultatie.

In timpul examinarii ecografice pacientul sta relaxat, in pozitia indicata de medic, de obicei pe masa de examinare. Zona care urmeaza a fi scanata este acoperita cu un gel transparent pe baza de apa care are rolul de a transmite eficient undele sonore de la transductor catre zona care urmeaza a fi scanata. Gelul nu murdareste si nu distruge imbracamintea, el este oricum indepartat complet dupa terminarea examinarii ecografice.

In timpul examinarii, medicul ecografist misca transductorul usor pe suprafata pielii pentru a obtine imaginile cele mai concludente pe care le urmareste. De obicei se cauta o pozitie si un unghi favorabil pentru a surprinde exact organul sau tesutul care trebuie investigat.

Procedura este nedureroasa pentru pacient si riscurile implicate sunt minime, de cele mai multe ori zero. Rezultatele se dau de obicei imediat. Unele imagini concludente pot fi salvate sub forma unor imagini digitale sau pot fi tiparite la o imprimanta conectata la ecograf.

Imagine ultrasonografica
imagine ecografica

Deoarece in cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE scanarea ultrasonografica este combinata si dublata de o scanare termografica, iar datele obtinute sunt prelucrate prin programe foarte performante de calculator, valoarea ei devine inestimabila in diagnostic, in prescrierea tratamentelor de recuperare medicala si in urmarirea rezultatelor obtinute.

Dr. Petre Muresan
Medic specialist, competente in ecografie si homeopatie
Centrul Medical Medreflex Line Cluj-Napoca